Συχνές Ερωτήσεις
Τι είναι η Θεραπεία Σχημάτων και πώς διαφέρει από άλλες μορφές ψυχοθεραπείας;
Η Θεραπεία Σχημάτων είναι μια συνθετική μορφή ψυχοθεραπείας που συνδυάζει στοιχεία από τη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ), τη θεωρία του δεσμού, τις ψυχοδυναμικές προσεγγίσεις και τη θεραπεία Gestalt. Σε αντίθεση με την κλασική ΓΣΘ, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην τροποποίηση των σκέψεων, η Θεραπεία Σχημάτων εστιάζει στις βαθύτερες, ασυνείδητες συναισθηματικές δομές που διαμορφώνονται από την παιδική ηλικία και συνεχίζουν να επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας.
Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν από τη Θεραπεία Σχημάτων;
Η Θεραπεία Σχημάτων είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για θεραπευόμενους/νες που αντιμετωπίζουν χρόνιες συναισθηματικές δυσκολίες, προβλήματα στις σχέσεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση ή δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται συχνά σε περιπτώσεις όπως:
– Άγχος και κατάθλιψη
– Δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις
– Τραυματικές εμπειρίες από την παιδική ηλικία
– Συναισθηματική αστάθεια
– Τελειομανία και έντονη αυτοκριτική
Μπορεί η Θεραπεία Σχημάτων να βοηθήσει στο άγχος και την κατάθλιψη;
Ναι! Πολλοί άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη έχουν βαθιά ριζωμένα σχήματα, όπως:
-Αποτυχία («Δεν είμαι αρκετά καλός»)
-Ελαττωματικότητα («Κάτι πάει στραβά με μένα»)
-Συναισθηματική Στέρηση («Κανείς δεν θα με καταλάβει πραγματικά»)
Η θεραπεία δεν επικεντρώνεται μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά και στη βαθύτερη κατανόηση και αλλαγή αυτών των μοτίβων, ώστε να επιτευχθεί μια πιο ουσιαστική και διαρκής βελτίωση.
Πώς μπορεί να βοηθήσει η Θεραπεία Σχημάτων στις σχέσεις;
Η Θεραπεία Σχημάτων βοηθά στην κατανόηση και αλλαγή δυσλειτουργικών μοτίβων που επηρεάζουν τις σχέσεις, όπως:
– Ο φόβος της εγγύτητας
– Η συναισθηματική απόσυρση
– Οι τοξικές σχέσεις που επαναλαμβάνονται
– Η δυσκολία στο να θέτουμε υγιή όρια
– Οι συγκρούσεις που μοιάζουν άλυτες
Μέσα από τη θεραπεία, οι θεραπευόμενοι/νες μαθαίνουν να δημιουργούν πιο ασφαλείς, ισορροπημένες και ικανοποιητικές σχέσεις.
Χρειάζεται να μιλήσω για την παιδική μου ηλικία;
Ναι, αλλά μόνο στον βαθμό που αυτό βοηθά στην κατανόηση των τωρινών σας δυσκολιών. Ο στόχος δεν είναι να αναλωθούμε στο παρελθόν, αλλά να αναγνωρίσουμε επαναλαμβανόμενα μοτίβα και να τα αλλάξουμε στο παρόν.
Προσφέρετε συνεδρίες online;
Ναι, οι συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσω μιας ασφαλούς πλατφόρμας, προσφέροντας ευελιξία χωρίς να μειώνεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Είναι οι συνεδρίες εμπιστευτικές;
Ναι, η εμπιστευτικότητα είναι απόλυτη προτεραιότητα. Τα προσωπικά σας δεδομένα και οι λεπτομέρειες των συνεδριών προστατεύονται, εκτός εάν υπάρχει νομική υποχρέωση για την άρση απορρήτου (σε περιπτώσεις κινδύνου για τον εαυτό σας ή τους άλλους).
Ποια είναι η πολιτική ακύρωσης των συνεδριών;
Είναι σημαντική η ενημέρωση τουλάχιστον 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρία για οποιαδήποτε ακύρωση ή αλλαγή. Σε περίπτωση καθυστερημένης ακύρωσης, υπάρχει χρέωση της συνεδρίας.
Πώς το να μιλάω για τον εαυτό μου μπορεί να με κάνει να αισθανθώ καλύτερα;
Το να μιλάμε για τον εαυτό μας, μπορεί αρχικά να φανεί δύσκολο ή άβολο. Ωστόσο, στη θεραπεία, η διαδικασία αυτή μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε βαθύτερα τα συναισθήματά μας, τις σκέψεις και τις ανάγκες μας. Όταν εκφράζουμε αυτά που νιώθουμε ή βιώνουμε, δημιουργείται χώρος για να κατανοήσουμε καλύτερα τα μοτίβα που επηρεάζουν τη ζωή μας. Αυτός ο διάλογος με τον εαυτό μας μπορεί να προσφέρει ανακούφιση, καθώς απομακρύνουμε τις εσωτερικές συγκρούσεις και ανακαλύπτουμε νέους τρόπους να διαχειριστούμε τις προκλήσεις. Μέσω αυτής της διαδικασίας, αναπτύσσουμε επίσης μεγαλύτερη αποδοχή και κατανόηση για τον εαυτό μας, οδηγώντας σε συναισθηματική ανακούφιση και προσωπική ανάπτυξη.
Χρειάζεται να προετοιμάζομαι για τις συνεδρίες;
Όχι απαραίτητα, αλλά μπορεί να βοηθήσει να σκεφτείτε πρόσφατες εμπειρίες, συναισθήματα ή μοτίβα που παρατηρήσατε. Κάποιοι/ες θεραπευόμενοι/νες κρατούν ένα ημερολόγιο ή σημειώνουν θέματα που θα ήθελαν να συζητήσουν.
Τι γίνεται αν δεν ξέρω τι να συζητήσω στη συνεδρία;
Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό! Δεν χρειάζεται να έρχεστε με ένα πλάνο πάντα. Μερικές φορές, αρκεί να μιλήσετε για το πώς νιώθετε εκείνη τη στιγμή, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αποκαλύψεις. Ως θεραπευτής θα σας καθοδηγήσω στη συζήτηση με βάση τα μοτίβα που έχουμε ήδη εντοπίσει.
Κάθε πότε πρέπει να έρχομαι στη θεραπεία;
Η ψυχοθεραπεία ξεκινάει με εβδομαδιαίες συνεδρίες σε σταθερή ημέρα και ώρα και αυτό είναι απαραίτητο για τη σταθερή πρόοδο. Όταν ολοκληρώνετε έναν θεραπευτικό κύκλο, οι συνεδρίες θα αραιώσουν καθώς θα αναπτύσσετε τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να διαχειριστείτε τις προκλήσεις μόνοι σας.
Τι γίνεται αν μετά από μια συνεδρία νιώθω χειρότερα;
Κάποιες φορές, η θεραπεία μπορεί να φέρει στην επιφάνεια δύσκολα συναισθήματα, ειδικά όταν δουλεύουμε βαθιά ριζωμένα μοτίβα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η θεραπεία δεν λειτουργεί—αντίθετα, συχνά σημαίνει ότι αγγίζουμε σημαντικά ζητήματα. Θα διασφαλίσουμε μαζί ότι οι συνεδρίες παραμένουν ασφαλείς και διαχειρίσιμες, και θα σας παρέχω στρατηγικές για να αντιμετωπίζετε δύσκολες στιγμές μεταξύ των συνεδριών.
Βασίλης Καραβασίλης, MSc
Ας κρατήσουμε επαφή! Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημερώσεις και χρήσιμες πληροφορίες απευθείας στο email σας.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
Γραφείο
Λεωφόρος Μαραθώνος 91, 15351, Παλλήνη, Αττική
Τηλέφωνο
6982285859